2011-11-09

„Scanoramoje“ filmo apie grupę „Antis“ premjera

„Tuo metu Lietuva priminė įsimylėjusį žmogų“, – kalbėdamas apie įvykius mūsų šalyje devintojo dešimtmečio pabaigoje sako profesorius, filosofas ir kultūros kritikas Leonidas Donskis, naujojo kino filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ pasakotojas. Likimo užgaida vienas pagrindinių vaidmenų šiuose įvykiuose teko roko grupei „Antis“ ir jos lyderiui Algirdui Kaušpėdui.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“, grupė „Antis“ ir kūrybinė filmo komanda kino ir muzikos gerbėjus kviečia į neeilinę premjerą – šį sekmadienį, lapkričio 13 dieną, 19.15 val. Vilniaus kino centre „Forum Cinemas Vingis“ įvyks režisierės Giedrės Žickytės dokumentinio kino filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ premjera. Pagrindiniai šios juostos veikėjai – „Anties“ muzikantai „perestroikos“ ir Sąjūdžio reiškinių kontekste.

Filmas pasakoja apie pokštą, prasidėjusį 1984 metais gilioje sovietinėje stagnacijoje, kai Lietuvoje dar nebuvo atgimimo ženklų, o naujametinio jaunųjų architektų karnavalo metu Kaune juokais susikūrė roko grupė ,,Antis“. Cirką primenantis įspūdingas grimas ir rekvizitai, stilizuoti pasirodymai, kandūs ir aštrūs tekstai kūrė agresyvią sovietinio gyvenimo karikatūrą. Greitai ir, ko gero, net patiems grupės nariams netikėtai „Antis“ tapo ryškiausia Dainuojančios Revoliucijos vėliavneše ir masiniu reiškiniu, į savo sūkurį įtraukusiu tūkstančius pasekėjų.

Tai – istorija apie mažą šalį, ypatingą jos laikotarpį ir žmones, kurie, nepaisant pavojaus, iškovojo savo Nepriklausomybę su šypsena veide ir daina lūpose. „Prieš 20 metų įvykusios Dainuojančios Revoliucijos euforija ir svaigulys giliai įsirėžė mano atmintyje, panašiai kaip prisiminimai apie pirmąją meilę“, – sakė filmo režisierė Giedrė Žickytė.

Filme panaudoti unikalūs, niekur nematyti kadrai iš asmeninių archyvų, taip pat galima išvysti muzikinių intarpų iš roko maršų, skandalingo ir nepamirštamo „Anties“ pasirodymo Sovietų Sąjungos centrinės televizijos tiesioginiame eteryje, kitų grupės koncertų, išgirsti šių įvykių liudininkų komentarus.

Michailo Gorbačiovo laikais „Antis“ viena pirmųjų suvokė, kad atėjo laikmetis, kai karnavalas gali sugriauti imperiją, ir tuo pasinaudojo griaudama ją jos pačios rankomis. „Tai buvo glamroko laikai. Mūsų ekstravagantiškam įvaizdžiui įtakos turėjo vakarietiškos tradicijos kartu su lietuviško teatro aktualumu ir sovietine šizofrenija", – grupės ištakas prisimena Algirdas Kaušpėdas.

„Kaip mes žaidėme revoliuciją“ yra antrasis filmas, kuriame „Antis“ suvaidina pagrindinį vaidmenį. 1986 metais su šia grupe buvo nufilmuotas kultinis režisieriaus Artūro Pozniakovo ir dailininko Galiaus Kličiaus darbas „Kažkas atsitiko“, padėjęs pamatus naujai ir savitai lietuviškai muzikos kultūrai. Šio filmo akimirkų taip pat galima išvysti naujoje Giedrės Žickytės dokumentinėje juostoje.

Be sekmadienį rengiamos premjeros įvyks dar du filmo „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ seansai „Scanoramoje“ – lapkričio 18 dieną kino centre „Forum Cinemas Kaune“ ir lapkričio 20 dieną sostinės kino teatre „Pasaka“.

# Kino filmo seansai festivalyje „Scanorama“:
lapkričio 13 d. sekmadienis 19.30 val. „Forum Cinemas Vingis“, 1 salė, Vilnius;
lapkričio 18 d. penktadienis 17.00 val. „Forum Cinemas Kaune“, 2 salė, Kaunas;
lapkričio 20 d. sekmadienis 21.00 val. „Pasaka“, Vilnius.

# „Kaip mes žaidėme revoliuciją“ („How We Played the Revolution“) – Lietuva, 2011, 67 min.:
scenarijaus autorė, režisierė, montažo režisierė – Giedrė Žickytė, prodiuserė – Dagnė Vildžiūnaitė, ko-prodiuseriai – Gilles Perez ir Cyrille Perez, operatoriai – Audrius Kemežys, Eitvydas Doškus, Rimvydas Leipus, garso operatoriai – Algimantas A. Apanavičius, Vidmantas Blažys, Kostas Radlinskas, kompozitoriai – Viktoras Diawara, Vytautas Bikus, garso dizainas ir suvedimas – Vytis Puronas, post-produkcija – Linas Dabriška. Gamintojai – studijos ,,Just a moment” (Lietuva) ir ,,13 Productions” (Prancūzija).

# Giedrė Žickytė:
Giedrė Žickytė (g. 1980) studijavo žurnalistiką, kino ir TV režisūrą, 2007 m. Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijos meno katedroje baigė magistro studijas. Nuo 2003 m. dirba kino, TV ir reklamos srityse. Sukurė kelis trumpametražius vaidybinius ir dokumentinius filmus. Jos paskutinis dokumentinis filmas „Baras“ pelnė Sidabrinę gervę kaip geriausias metų TV filmas.