2015-01-05

Padėka dalyvavusiems arenų ture!

Mieli bičiuliai,

dirbome visus metus, kad tinkamai atšvęstume „Anties“ trisdešimetį. Manau, mums puikiai pavyko! Dabar norisi padėkoti visiems šio grandiozinio projekto dalyviams.

Pradėsiu nuo „Anties“. Įsitikinęs, kad geriausia, kas buvo koncerte – „Antis“. Susikaupusi, brandi, stipri. „Antis“ buvo tikras ir tvirčiausias koncerto karkasas, kurio neužgožė net stulbinantis šou bligesys. „Antis“ buvo ne garnyras, o pagrindinis patiekalas. Mano pažįstamų „Antis“ buvo įvardinta, kaip lietuviški pinkfloidai, šalies gyvenimo druska, laisvės fanatikai ir gynėjai. Turiu aukštai įvertinti Gintauto Rakausko (muzikos prodiuserio) ir Vaclovo Augustino (koncerto muzikos vadovo) darbą. Jų pastangomis gausios „Anties“ muzikinės medžiagos suvaldymas, naujas interpretavimas ir sukondensavimas tapo fenomenu – koncertas neprailgo, nors tęsėsi 135 minutes. Sveikinu Arūną Blušių, Gediminą Simniškį ir Liną Būdą su puikia pergale – „Antis“ įrodė, kad yra tikra gyvybinga jėga, kad yra Lietuvos neformalios kultūros klasika. Noriu atskirai padėkoti ir puikiai pasirodžiusiems pūtikams Valerijui Ramoškai, Tomui Botyriui ir Jievarui Jasinskiui. Jūsų dėka „Antis“ skambėjo galingai. Muzikine įtaiga tai buvo stipriausias visų laikų „Anties“ koncertas!

Antra akinanti žvaigždė – renginio režisierius Emilis Vėlyvis, kuris, nors ir debiutuodamas koncertinio formato žanre, per įspūdingai trumpą laiką (buvo užtrukę scenarijus ir paruošiamieji darbai) sugebėjo suimti viską į savo rankas, įkalti į renginį kinematografišką ritmą, trilerį ir, nepamirštant žaismės, garsiai, aiškiai, viešai ištransliuoti „Anties“ pranešimo esmę – „zombių nėra – yra tik nelaisvi, neturintys drąsos gyventi žmonės!“. Emilis leido visiems artistams būti savimi, kiekvienam parodyti, ką gali, atsiskleisti, sužydėti. Nieko netempė „už ausų“ palikdamas koncertui gyvybės erdvės ir asmeninės kūrybos indėlio galimybę.

Koncerto svečiai: Justė Arlauskaitė-Jazzu, Merūnas Vitulskis, Rafailas Karpis buvo koncerto intriga, naujiena ir viliotinis. Bendradarbiavimas su jaunais atlikėjais pasiteisino. „Anties“ gerbėjai išgirdo grupės dainas kitaip, o svečiai artimiau pažino roko kultūrą, kuri nėra tokia paprasta. Ypatingai noriu padėkoti Jazzu ir Leonui Somovui už „Naujų metų“ interpretaciją, kas leido sudominti „Anties“ kūryba netikėtai daug žmonių.

Martyną vaidinę patrakę zombiai Marius Repšys ir Vainius Sodeika neleido publikai atsipūsti. Suteikė koncertui daug jaunatviškos energijos. Džiugu, kad Vidas Blekaitis – ne tik nerealus galiūnas, bet iš tiesų ir linksmas šoumenas.

Daug gyvumo ir plastikos koncertui suteikė choreografo Gyčio Ivanausko ir jo asistentės Irinos Nazarenko vadovaujami šokėjai, šokių kolektyvas „Gama“ bei šokėjos Milda Šervenina, Judita Stundžytė ir Ieva Milaševičiūtė. Nuostabi scenos disciplina ir tikri „zombiški“ charakteriai sustiprino dainų įtaigą ir privertė pasijusti tarsi baleto spektaklyje, kur judesys išreiškė muzikos turinį.

Renginio dailininkas Linas Liandzbergis – senas „Anties“ partneris (nuo 2003 metų koncerto Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose ir 2009 metų spektaklių „Zuikis pleibojus“). Linas patikimu darbu leido įgyvendinti scenarijaus numatytus scenografijos ir butaforijos sumanymus, kas žymiai sustiprino šou įtaigą.

Koncerto rūbų dizainerės – Jolanta Rimkutė ir Ieva Ševiakovaitė – nustebino savo aistra, lojalumu renginio vertybėms ir profesionalumu. Racionaliais sprendimais sugebėtas sukurti grandiozinis kostiuminis šou. „LT Identity“ komanda buvo didelė atrama viso projekto metu.

Aukšta garso kultūra koncertuose buvo vienas iš klausytojų atradimų. Suvaldyti garsą pasisekė visose arenose už ką esame dėkingi garso režisieriui Jurgiui Stasikėliui ir kompanijai „Mex Pro“.

Marius Selevičius savo šviesos dizainu įrodė, kad šiai dienai Lietuvoje nėra geresnio roko koncerto šviesos estetikos eksperto. Konceptualu, ryšku ir skoninga!

Video menininkų Rimo Sakalausko ir Vytenio Zagorskio pasišventimo dėka video dizainas atrodė labai įspūdingai. Speciali padėka Kauno video menininkams UAB „Indeform“ ir UAB „Metalo formai“ už Vilniaus aukštutinės pilies ir Kauno pilies vizualizacijas.

Vizualizacijos buvo matomos LED ekranuose, kurie praturtino „Anties“ koncertus „Video projektų“ dėka.

Jei ir neprilygome ugnimis „Rammstein“, tai mūsų koncertai atrodė tikrai karšti ir sprogūs. Lazerių šou buvo ypatingai geras. Tam pasitarnavo puiki video ir šviesų sinergija. Pirotechnikos guru – „Blikas“ su pirotechnikos režisieriumi Artūru Zumeru kiekvienai dainai surado po tinkamą efektą.

Tikra naujiena buvo toks svarbus kaskadininkų indėlis ir čia, žinoma, pasitarnavo Emilio Vėlyvio kino įdirbis. Nors ir nelengvai, bet vis dėlto kaskadininkai, vadovaujami Tomo Eremino, užkariavo sceną.

Milžinišką darbą nuveikė visažistės, vadovaujamos Julijos Estko. Darbas tiksliai atitiko antišką estetiką, žiauriai viską pakylėjo link išbaigtumo. Details Make Difference!

TV3 žinių video siužetai buvo rizikingas sumanymas, nes jie sąmoningai stabdė koncerto pagreitį, organizavo ir aiškino. Bet puikaus režisierės Giedrės Žickytės ir scenaristo Jono Navicko darbo dėka šie siužetai neprailgo (vos spėdavau persirenginėti), įnešė daug media įvairovės, padarė „Anties“ šou šalies įvykiu... Vien ko verti Gitano Nausėdos ar Donato Katkaus pasirodymai? 10 balų!

Ypatingos padėkos nusipelnė režisierius Saulius Baradinskas ir jo komanda. Jų dėka mums pavyko parodyti „Anties“ išskirtinumą, neprarandant savo veido. Jų sukurtos reklamos koncertui, dokumentika ir vaizdo klipai dainoms „Debesys“, „Nauji metai“ dvelkė nuoširdumu, gyvybe ir laisve.

Kaip visada puikiai suveikė Asta Kaušpėdaitė ir Kęstutis Poniškaitis išlaikydami legendiškai aukštą „Anties“ grafinio dizaino kokybę.

Dėkoju renginio organizatoriams – muzikos agentūrai M.P.3: renginio prodiuseriui Vaidui Stackevičiui, renginio vadybai Laura Jankauskaitei, Margiriui Meilučiui, renginio komunikacijos koordinatorei Živilei Maldeikytei už kasdienes pastangas judėti link sėkmės, kritiškai vertinant jau padarytą darbą ir, jeigu reikia, drąsiai keičiant kryptį.

Dėkoju viešųjų ryšių kompanijai „Maniac“ ir Gintarui Šepučiui už fantaziją, kompetenciją, užsispyrimą ir, kai reikia, lankstumą. Fotografams Rokui Miliui ir Ryčiui Šeškaičiui už gražų trisdešimtmečio koncertų įamžinimą.

Nepaprastai dėkingas mūsų rėmėjams: TV3, „Lietuvos rytui“ ir lrytas.lt, „Radiocentrui“, mineraliniui vandeniui „Vytautas“, „Raudonų plytų alaus dirbtuvei“, „Eikai“, „Vičiūnų“ įmonių grupei ir kitiems, be kurių pagalbos koncertai nebuvo įmanomi.

Dėkoju Šiaulių, Vilniaus „Siemens“ ir Kauno „Žalgirio“ arenų darbuotojams, sudariusiems geriausias sąlygas visiems pasireikšti.

Dėkoju visiems „Anties“ muzikos gerbėjams, kurie šiuos koncertus pavertė švente ne tik sau, bet ir mums visiems. Dėkoju visiems, kas palaikė „Antį“ visus šiuos trisdešimt metų ir prisidėjo prie jos skrydžio.

Trisdešimtmetis įvyko ir pavyko – ne tik moraliai, bet ir finansiškai. Biudžetų neviršijome, skaičiuojame netgi nedidelį pliusą. Ir tai nuostabu, nes tai buvo pirmasis alternatyvios grupės turas per Lietuvos arenas. Ir tai kartu su jumis padarė roko grupė „Antis“, alternatyvios muzikos atstovai, kuriuos jau daug kas įrašė į raudonąją knygą.

„Antis“ gyva ir tegyvuoja. Valio!!!

Su šilčiausiais linkėjimais visai komandai (ir nepykit, jeigu ko nepaminėjau)!
Algirdas Kaušpėdas
2015 01 05

P.S. Pridedu vieno „Anties“ fano Martyno koncerto komentarą:
Nerandu nebanalių žodžių, bet šis „Anties“ koncertas buvo tikrai geriausia, ką esu matęs. Ypač džiaugiausi, kad atlikote „Tremtį“. Buvo žiauriai stipru, o bajeriai su Žaliuoju tiltu, vamzdžiu ir „Tvarkos bei reproduktyvumo“ partija – nerealiai geri. Ačiū, kad esate. Ačiū „Ančiai“ ir visai koncertų komandai, kad suteikėte tiek daug pakilių ir gerų emocijų, leidusių puikiai užbaigti 2014-uosius. Tikiuosi, kad bus koncertų DVD, kad puikūs prisiminimai liktų ne tik atmintyje.
Sėkmingų ir gerų 2015-ųjų.
Martynas

 
 
(Roko Miliaus nuotr.)