2014-12-12

D. Norvilas: „Anties“ muzikos klausau nuo vaikystės

Dainininkas Deividas Norvilas-Deivis, televizijos projekte „Auksinis balsas“ pasirodęs su vaikystės laikų muzikos dievuku Algirdu Kaušpėdu, prisipažįsta, kad prireikė nemažai laiko, kol išdrįso pasiūlyti „Anties“ lyderiui surengti bendrą pasirodymą. D. Norvilo teigimu, anksčiau kankinusios abejonės išsisklaidė, kuomet pirmą kartą susitikę du dainininkai pradėjo kurti choreografiją vienai žymiausių visų laikų „Anties“ dainų „Alyvos“, kurią projekte atliko kartu.

„Esu ne kartą atlikęs įvairius „Anties“ kūrinius, puikiai atsimenu dainos „Kažkas atsitiko“ sėkmę, kai ją dainavau su Klaipėdos choru. Jau tada kilo mintis pakviesti Algirdą atlikti dainą kartu. Visgi buvau įsitikinęs, kad jis nesutiktų veltis į tokias avantiūras, ir neišdrįsau jam paskambinti“, – dabar jau su šypsena prisimena D. Norvilas.

Pasak atlikėjo, šį kartą smalsumas nugalėjo ir Deivis buvo maloniai nustebintas A. Kaušpėdo entuziazmo, pasiūlius kartu dainuoti „Auksiniame balse“. Abu dainininkai greitai rado bendrą kalbą ir ėmėsi pasirodymo „architektūros“.

„Dabar atrodo juokinga, kad susitikę du dainininkai savo numerį pradėjo kurti nuo choreografijos. Algirdas yra išskirtinė asmenybė, su kuria į viską galimą žvelgti kitaip, todėl buvo labai įdomu stebėti, kaip jis dirba. Algirdas architektas, taigi preciziškai ėmė žymėtis visas mūsų pasirodymo detales popieriuje, kad ruošiantis nekiltų jokių nesklandumų. Iš pradžių buvau apstulbęs, kad šokį galima tiesiog užrašyti, bet tuoj pats įsitraukiau į kūrybinį procesą“, – sako D. Norvilas.

Dainininko teigimu, dainą pasirodymui išrinko A. Kaušpėdas. Deivis sako, kad pačiam jam nebūtų pavykę taip greitai apsispręsti, kurį iš daugelio mėgstamų „Anties“ kūrinių pasirinkti.

„Vieną pirmųjų „Anties“ albumų išgirdau dar vaikystėje. Būdamas gal septynerių klausiausi nuolat kartojamos frazės „Ne tau Martynai“ ir jau tuomet žinojau, kas yra „Antis“. Tik anuomet šie Lietuvos rokeriai man atrodė labai tolimi. Augdamas Klaipėdoje, nė neįsivaizdavau, kad vieną dieną scenoje dainuosiu kartu su A. Kaušpėdu. Iki šiol klausau „Anties“, turių jų albumus ir manau, kad galiu save vadinti šios grupės fanu“, – teigia atlikėjas.
Pasak Deivio, glaudų ryšį su „Anties“ muzika jam padeda išlaikyti ir draugystė su vienu iš grupės narių Vaclovu Augustinu, kurį atlikėjas sutiko studijuodamas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

„Vaclovas – fantastiškas muzikantas ir vienas geriausių mano sutiktų pedagogų. Studijuodamas Muzikos ir teatro akademijoje visuomet stebėjausi, kad vieną sudėtingiausių muzikos disciplinų – šiuolaikinį solfedį – jis sugeba dėstyti taip aiškiai ir profesionaliai. Manau, kad tik ten, kur susiduria profesionalumas ir kūryba, ir galėjo atsirasti tokia kultinė grupė kaip „Antis“, – sako D. Norvilas.
 
 Prisegtoje iliustracijoje: A. Kaušpėdas ir D. Norvilas.