2011-07-28

„Antis“ atvyko į varškės valgytojų mitingą

Grupės „Antis“ muzikantai atvyko į vos prieš kelias dienas gimusios NVVGA (Nacionalinės varškės valgytojų gynimo asociacijos) mitingą, kuris ketvirtadienį įvyko Mokytojų namų kiemelyje Vilniuje. Gausus lietus neišbaidė aktyvistų ir į mitingą susirinko kelios dešimtys varškės mylėtojų, kurie euforiškai sutiko po pusvalandžio kiemelyje pasirodžiusius muzikantus.

Grupės nariai Algirdas Kaušpėdas ir Arūnas Blūšius atvyko nešini indais varškės, kuria pavaišino susirinkusius ir linksmai nusiteikę papietavo kartu patys. Varškės mitingo dalyviai su savimi taip pat buvo atsinešę varškės, varškės pyrago, kibinų su varške ir kitų varškės produktų, buvo pasigaminę šūkių ir lipdukų su varškės simbolika. Mokytojų namų kiemelyje esančio baro padavėjos susirinkusius pavaišino varškės spurgomis.

Algirdas Kaušpėdas mitingo dalyviams perskaitė šią naktį parašytą eilėraštį „Varškė“, kuriame be kita ko teigiama, kad „varškė įgalina mąstyti aiškiai“ ir „tik varškė sustiprina lietuvio geną“. Beje, varškės tema Algirdo Kaušpėdo kūryboje pastebėta nebe pirmą kartą – 1987 metais albume „Antis“ esančiame kūrinyje „Laima“ jau buvo pasižadėta: „Miestą, miestą, miestą, miestą – mes iškeisim į sūrį, varškę, sviestą!“. Pabaigai dainininkas klausytojus pamalonino dar vienu savo eilėraščiu apie paskutinį agurką.

Susirinkusieji Algirdo Kaušpėdo poezijos klausėsi po skėčiais, nes, kaip ir prieš savaitę tame pačiame Mokytojų namų kiemelyje vykusio „Anties“ koncerto metu, gausiai lijo. Liepos 21 dieną įvykęs koncertas peraugo į tikrą varškės revoliuciją po to, kai koncerto apsaugos darbuotojas į renginį neleido įsinešti varškės rašytojai ir žurnalistai Zitai Čepaitei. Šią istoriją pirmame puslapyje šią savaitę aprašius dienraščiui „Lietuvos rytas“, tą pačią dieną buvo įkurta NVVGA (Nacionalinės varškės valgytojų gynimo asociacija), jau vienijanti kelis tūkstančius varškės mėgėjų.

Vos per kelias dienas entuziastiški interneto vartotojai varškei adaptavo dešimt Dievo įsakymų (tarp kurių įsakoma neštis varškę į visus „Anties“ koncertus ir nepirkti kitų pieno produktų, tik varškę), perrašė poterius („Varške mūsų, kuri esi pieno pramonėje, teesie grūdėtas tavo skonis, teateinie tavo pusryčiai…“), varškės tematika perdarė dešimtis propagandinių plakatų ir nuotraukų.

Varškės judėjimą palaikanti „Antis“ ir šiai grupei vadybininkaujanti muzikos agentūra M.P.3 susirinkusius pamalonino ne tik poezija, bet ir pažadu, kad nuo šiol į grupės sutartyse esančių techninių reikalavimų organizatoriams sąrašą įtrauks ir sąlygą, kad koncertų rengėjai sudarytų sąlygas norintiems įsinešti varškę į koncertą.

Algirdas Kaušpėdas – „Varškė / Paskutinis agurkas“ (YouTube): spausti čia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

















































Vaido Stackevičiaus nuotr.