2014-09-10

Algirdas Kaušpėdas virė zombių alų

Per patį pilnaties piką, rugsėjo 10-ąją, šiemet trisdešimtmetį švenčiančios grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas Klaipėdoje virė raudoną zombių alų. Šį trečiadienį prietemoje „Raudonų plytų“ alaus dirbtuvėse jis, apdulkėjęs nuo malamo salyklo, ruošėsi įzombinti Lietuvą.

„Gyvename nepaprastu metu – visi jaučiame, kad zombiai puola Lietuvą. Vienas griebia iš išorės, kitas iš vidaus – sunku susigaudyti. „Anties“ tikslas yra apsaugoti Lietuvą nuo zombių. Kilo mintis sukurti zombių indikatorių, specialų gėrimą – įrankį, kuris išryškintų zombius, juos įzombintų. Vėliau, išsiaiškinę zombių buvimo vietą, galėtume įvykdyti išzombinimo (zombių pašalinimo) procedūrą. Su šia idėja atėjau į „Raudonų plytų“ alaus dirbtuves, ir atradome bendrą kalbą, – stovėdamas prietemoje dirbtuvėse pasakojo „Anties“ lyderis. – Detaliai suplanavome ir patį alaus virimo procesą – jį verdame per pilnatį, o brandinsime skambant dainai „Zombiai“.

Jis tiki, jog žmonės, paragavę šio dramatiškai raudono alaus, pradės matyti toli ir arti esančius zombius: „Visi puikiai žinome, kad pikti kenkėjai, zombiai budi tundroj. Bet kyla klausimas – kur yra tundra? Tikėtina, kad rytuose, o gal ir mumyse... Tad ir pavadinimą sugalvojome „Zombis tundroje“, – sakė A. Kaušpėdas.

Baigęs kalbėti A. Kaušpėdas stojo prie darbo – pradėdamas nuo salyklo malimo, kad ne tik pats, bet ir alaus dirbtuvės apdulkėjo. Rugsėjo 10 d. Klaipėdos darykloje virtas raudonasis elis subręsti turėtų spalio viduryje.

„Šis alus bus limituoto leidimo – iš viso planuojame išvirti 15 tonų. Jame naudojame du salyklus (miežių ir carared) bei simcoe apynius. Sieksime, kad alus būtų 6,6 proc. stiprumo“, – pasakojo „Raudonų plytų“ alaus dirbtuvių iniciatorius Andrius Bagdzevičius, rodydamas nuotaikingą ant juodos lentos užrašytą šio alaus formulę.

Alus „Zombis tundroje“ skirtas šventiniams „Anties“ trisdešimtmečio koncertams. Grandioziniai šou, kuriuos režisuoja Emilis Vėlyvis, gruodžio pabaigoje įvyks didžiausiose Šiaulių, Vilniaus ir Kauno arenose.

„Raudonų plytų“ alaus dirbtuvėse gimsta išskirtinės alaus rūšys. Čia eksperimentai vyksta verdant 60-80 litrų alaus partijas, o geriausiai pavykę „Raudonų plytų“ kūriniai gaminami mažomis partijomis „Švyturio“ darykloje, kurioje išverdama 15 tonų šio alaus, ir pastarasis išpilstomas į butelius ir statines.

Prisegtoje iliustracijoje: Algirdas Kaušpėdas „Raudonų plytų alaus dirbtuvėse“ verda raudoną zombių alų (Nerijaus Jankausko nuotr.)