2014-07-01

A. Kaušpėdas: „Zombių Lietuvoje yra daugiau, nei galvojame“

Trisdešimt metų dainavusi „zombiai atrieda atidunda“ Lietuvos roko legenda grupė „Antis“ pagaliau ryžosi prabilti apie tikruosius mus supančius zombius. Daug metų stebėję nepageidaujamus įsibrovėlius muzikantai dabar nesunkiai atpažįsta istorinius, socialinius ar politinius zombius. „Anties“ teigimu, dauguma jų slepiasi po kasdienėmis kaukėmis ir yra arčiau, nei galvojame.

„Kas yra zombis? Tai – prisikėlęs negyvėlis, todėl pirmiausia pasąmonėje regime apipuvusį vaikščiojantį lavoną.  Tačiau tai – fantastinė realybė. Mūsų gyvenime zombiai pasireiškia mirusiomis arba mirtinomis idėjomis, priklausomybėmis ir manijomis. Zombiai gyvena mūsų galvose – smegenyse, ne veltui jos yra didžiausias zombių skanėstas. Todėl ne visada galime atpažinti zombius iš pirmo žvilgsnio“, – sako „Anties“ lyderis Algirdas Kaušpėdas.

Pasak muzikanto, įprasta manyti, kad zombiai – tai bauginantys, atgrasūs veikėjai, kuriuos galime sutikti tik kine ar internete, bet kuriuos sunku įsivaizduoti realiame gyvenime. Tačiau, A. Kaušpėdo teigimu, zombių pavidalas apgaulingas, ir atidžiai stebėdami galime jį atpažinti savyje.

„Trisdešimt  metų nedrįsome apie tai kalbėti, nes iki galo nesupratome, kaip veikia zombiai, tačiau viskam ateina savas laikas. Pagaliau ėmė aiškėti, kad patys pikčiausi zombiai tūno mūsų viduje, o norėdami juos išvaryti, turime savo zombius parodyti visu bjaurumu. Tik tada galėsime atsikratyti vidinių zombių. Todėl ir jubiliejinių „Anties“ koncertų, vyksiančių metų pabaigoje, tikslas – padėti sau ir kitiems „gyventi kiek galima švariau“, – sako muzikantas.

A. Kaušpėdo teigimu, žmonės pamiršta, kad tikrieji zombiai slepiasi po kasdienėmis „normalių žmonių“ kaukėmis, tačiau pradėję kalbėti ir veikti jie greitai išsiduoda. Pavykus atskleisti tikrąjį apsimetėlio veidą, muzikantas ragina nedelsti ir kibti su juo į kovą.

„Pažinus zombį laukia nelengva kova, nes dažniausiai tenka kovoti su pačiu savimi, su mus iš vidaus myriop varančiomis bestijomis. Tai mus ėdantys puikybės, godumo, tinginystės, girtuoklystės ir kiti zombiai. Visiškai atsikratyti zombių greičiausiai nepavyks, bet ištempti į dienos šviesą jie tampa daug ramesni ir ne tokie ėdrūs“, – sako „Anties“ lyderis.

Pasak muzikanto, zombių Lietuvoje yra daugiau, nei galvojame. Daugelį metų išorės ir vidinius zombius „sekusi“ „Antis“ negali atsistebėti jų gyvybingumu.

„Sunku suvokti, kaip Lietuvoje kelis kartus nužudyti, pavyzdžiui, istoriniai zombiai vėl ir vėl prisikelia. Priklausomybių zombiai taip pat labai atkaklūs. Nors dalis visuomenės išmoko su jais tvarkytis, bet gimus naujai kartai viskas kartojasi. Dėl to ir nusprendėme viešai apie tai prabilti, nes padėtis Lietuvoje iš esmės negerėja“, – sako A. Kaušpėdas.

Muzikantas teigia, kad Lietuvoje gimęs išzombinimo judėjimas gali persikelti ir už šalies ribų. „Tai pasaulinė problema, ir Lietuva nėra viena šioje kovoje. Mes, lietuviai,  tikimės sukelti globalų antizombišką judėjimą, kultūrinę revoliuciją, kuri sutramdys zombius. Pažvelkite į mūsų valstybės herbą – kaip jūs manote, prieš ką Vyčio riteris yra pakėlęs kardą?“, – ryžtingai klausia A. Kaušpėdas.

Du šventiniai „Anties“ jubiliejaus koncertai „Zombiai atrieda atidunda!“ įvyks gruodžio 29 dieną Vilniuje, „Siemens“ arenoje ir gruodžio 31 dieną Kaune, „Žalgirio“ arenoje. Bilietais į šiuos renginius jau prekiauja „Tiketa“.

Šventinių „Anties“ koncertų „Zombiai atrieda atidunda!“ anonsas: