2016-10-11

Videomenininkas tęsėjo grupei duotą pažadą — „Antis“ pristato naują vaizdo klipą

Tie, kas 2014 metais lankėsi „Anties“ koncertiniame ture didžiosiose Lietuvos arenose, turbūt pamena ir įspūdingas šių koncertų vaizdo projekcijas. Jų autorius Rimas Sakalauskas tuomet grupei davė pažadą šiųprojekcijų pagrindu sukurti vaizdo klipą.

Ir nors šią vasarą „Antis“ sugrojo savo atsisveikinimo koncertus ir nulipo nuo scenos, tai tik dar labiau paskatino videomenininką įgyvendinti savo sumanymą. Todėlšį antradienį grupė sukvietė savo bičiulius, žurnalistus, „Facebook“ draugus į kino teatrą „Pasaka“ Vilniaus senamiestyje ir šioje kompanijoje džiaugsmingai pristatė vaizdo klipą senai, bet naujai įrašytai dainai „Duokit medalį“.

Pasak režisieriaus Rimo Sakalausko, šis vaizdo klipas tai dvejus metus kaupto darbo rezultatas, kuris užsimezgė kuriant vaizdo projekcijas legendinei Sąjūdžio grupei „Antis“. Daina „Duokit medalį“ saviironiškai pašiepia žmogaus, dažniau menininko, silpnybę garbei, pripažinimui. „Iš to ir kilo idėja — sukurtivirtualų grupės narių panteoną, švytintį lygiai tiek, kiek trunka pati daina“, — sakė Rimas Sakalauskas.

Panteonui sukurti režisierius pasitelkė tokią architektūros sintezę, kuri atspindėtų totalitarizmo grėsmę, kai ekonominių bei socialinių sunkumų kamuojamose demokratinėse visuomenėse kyla populistiniai, neonacių judėjimai, galintys iššaukti naujus konfliktus tarp tautų ir rasių. Vaizdo klipe „Duokit medalį“ plačiai panaudotos trimatės grafikos bei fotogrametrijos technikos, skenuojant grupės narių portretus bei jau į istorija nugarmėjusias žaliojo tilto skulptūras, ne vienerius metus kėlusias viešas diskusijas.

„Duokitmedalį“ — pirmasis „Anties“ vaizdo klipas nuo 2014 metais nufilmuotų „Debesys“ ir „Nauji metai“. Naujasis vaizdo klipas jau įtrauktas į Rygostarptautinio kino festivalio programą ir taip pat pateks į „Anties“ CD ir DVD albumą „Geriausios dainos II“, kuris bus išleistas lygiai po mėnesio — lapkričio 11 dieną.

„Antis“ — „Duokit medalį“ (oficialus video, 2016): https://youtu.be/HiVIX66zxkM

antis_duokit-medali1 antis_duokit-medali2 antis_duokit-medali3 antis_duokit-medali4 antis_duokit-medali5 antis_duokit-medali6