2013-11-28

Algirdas Kaušpėdas apie naują „Anties“ albumą: „Buvo laukta tikro ženklo!“

Naujausias, ketverius metus lauktas „Anties“ albumas „Baisiai džiugu!“ – jau pakeliui į parduotuves. Šį albumą sudaro dvi kompaktinės plokštelės – pirmoje įrašytos devynios naujos „Anties“ dainos, antroje skamba įvairių „Anties“ kūrinių motyvais sukurta kamerinė „ANTISimfonija“ styginių kvartetui.

Savo naująjį albumą „Antis“ kartu su styginių kvartetu pristatys gruodžio 7 dieną, šeštadienį, koncertu Vilniaus „Lofte“.

„Pertrauka tarp „Zuikio Pleibojaus“ dainų ir albumo „Baisiai džiugu!“ užsitesė net ketverius metus, nes buvo laukta tikro ženklo, tarsi mesijo, kuris akivaizdžiai paliudytų, kad jau laikas. Tas mesijas buvo Viktoras Diawara”, – pasakojo Algirdas Kaušpėdas. „Aš jau prieš kelerius metus buvau parašęs poeziją, tik nesiryžau jos išleisti muzikine forma, neįsivaizdavau, kaip tai turėtų atrodyti, bet mane įkvėpė gyvas „Rammstein“ koncertas „Žalgirio“ arenoje. Anksčiau galvojau, kad metalistai yra besmegeniai, bet tada supratau, kad tai yra nebanalu, o tikra ir kad jie yra „bajeristai“. Postindustrinis rokas turi savo tiesą, kalba mums savo intonacija, tikra forma.“

„Viktoras, turėdamas visiškai kitą muzikinę patirtį, galėjo būti tas dualumas, kurio man trūko. Jis yra juodoji šio albumo pusė, o aš – šviesioji. Taip pat visi „Anties“ muzikantai įdėjo savo profesionalumą ir spindesį. Dėl to tai yra „Antis“, o ne koks nors kitas ansamblis“, – pabrėžė grupės lyderis.
„Tai yra didelė atsakomybė. Didžiuojuosi, kad gavau galimybę į savo CV įrašyti tokį pasiekimą. Tai yra spyris kitoms roko grupėms ir įrodymas, kad rokas yra gyvas ir jo reikia“, – pridūrė Viktoras Diawara.

Daugiau kaip mėnesį užtrukę „Anties“ naujojo albumo įrašai vyko trijose studijose. Vienoje jų buvo įrašinėjama kompozitorės Silvijos Miliūnaitės aranžuotų „Anties“ kūrinių, sujungtų į trylikos melodijų „ANTISimfoniją“. Šį kūrinį įrašė styginių kvartetas „Art Vio“, kurie šį kūrinį taip pat atliks gruodžio 7 dieną „Anties“ albumo pristatymo koncerte menų fabrike „Loftas“.

„Ne visi menininkai ir grupės suvokia laikmečio dviprasmiškumą“, – įsitikinęs Algirdas Kaušpėdas. „Dualizmas šiais laikais pasiekė savo epogėjų. Mūsų diskas „Baisiai džiugu!“ ir yra dualizmo išraiška. „Baisiai“ – tai baimė, bet „džiugu“ – šviesu, pakylu, laimės būsena. „Baisiai džiugu!“  yra mūsų duali, dviprasmiška dabartis ir mano būsena, kai noriu žodžiais išsakyti tikrovę, todėl man reikia šių dviejų žodžių. Be tamsos mes negalime pamatuoti šviesos dydžio.“

„Albumo pristatymui neatsitiktinai pasirinkome Viktoro teritoriją. „Loftas“ yra labai demokratiška aplinka ir ten muzikantai scenoje gali atsipalaiduoti. Koncerte pagrosime visą albumą ir tai, kas mums patinka – fragmentus iš „Zuikio Pleibojaus“ ir pačias populiariausias savo dainas, be kurių, mūsų ištikimi fanai gyventi negali. Juk jei nepagrosi „Zombių“ arba Martyno, rizikuoji sukelti socialinį susijaudinimą ir pasirodyti kaip nejautrus žmogus“, – juokavo Algirdas Kaušpėdas, pridurdamas, kad po koncerto pasirašys visur, kur reikės, nors ir ant krūtinių.

Ta patį vakarą „Lofte“ įvyks ir antras koncertas – pasirodys svečiai iš Velso „Dirty Goods“. Visi apsilankę „Anties“ albumo premjeroje šiuo koncertu galės mėgautis nemokamai.