2014-07-14

A. Kaušpėdas pasaulio lietuvių jaunimui pristatė 10 zombių požymių

Šeštadienį Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo dalyviams Algirdas Kaušpėdas dalino „priešnuodžių“ nuo zombių receptus. Legendinės roko grupės „Antis“ lyderis  festivalio metu siekė pažadinti jaunuolių savivertės jausmą bei paskatinti juos naujai apmąstyti vertybių, patriotiškumo ir laisvės sąvokas.

„Prieš dvejus metus su „Antimi“ koncertavome pirmajame Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime, o šiemet su marga festivalio dalyvių kompanija diskutavome apie mūsų dienų antiherojus – zombius”, – sako A. Kaušpėdas.

Susirinkusiai publikai A. Kaušpėdas pasakojo, kad Lietuva šiuo metu blaškosi tarp dviejų kraštutinumų – Rytams būdingo kolektyvizmo ir prisitaikymo bei Vakarų pasaulyje klestinčio perdėto individualizmo – pagimdytų zombių.

„Daugelį metų gyvenę priespaudoje lietuviai priprato prie gėdos kultūrai būdingo kolektyvizmo ir prisitaikymo.  Pajutę, kad gali mąstyti ir veikti savarankiškai, žmonės pasimetė ir ėmėsi naujo kraštutinumo. Nespėję išsiugdyti savivertės jausmo ir moralės principų, žmonės pradėjo grobuoniškai naudotis laisve ir tenkinti vien savo interesus“, – sakė A. Kaušpėdas.

Pasak „Anties“ lyderio, vyresniajai kartai būdingos zombiškos ydos dažnai pasireiškia ir tarp jaunimo, todėl būtina apie šias grėsmes diskutuoti kuo plačiau.

„Norėjau, kad atviras ir progresyvus Lietuvos jaunimas išgirstų, jog mus kankinantys zombiai dažnai yra mūsų pačių baimės: įsisenėję stereotipai, abejingumas, žmogiškumo ir laisvės nuvertinimas bei daug kitų ydų, nulemtų gėdos ir kaltės kultūrų mišinio. Labai svarbu, kad perpratę šią problemą jaunuoliai pasiryžtų ją spręsti ir skatintų tai daryti savo bičiulius bei artimuosius”, – sako muzikantas.

Susitikimo dalyvius A. Kaušpėdas įspėjo, kad zombiai – agresyvūs ir konfliktiški sutvėrimai, ir tik miniai pradėjus garsiai kalbėti bei diskutuoti apie vidinius ir išorinius žmogų kankinančius įsibrovėlius jie išsigąsta, nes yra bailiai. Tarsi gyva iliustracija muzikanto pranešimui, išsigandęs viešumo auditoriją netikėtai paliko pirmose jos eilėse diskusiją atidžiai stebėjęs zombis Martynas, įkūnijamas aktoriaus Mariaus Repšio.

„Mūsų visuomenėje parazituojantys zombiai gali veikti tik minioje. Zombiai yra prisitaikėliai, kuriems reikalingas tokių pat kaip jie įsibrovėlių palaikymas. Ar tai būtų politiniai, ar socialiniai, ar istoriniai zombiai – jie yra priklausomi vienas nuo kito. Tik drąsiai ir laisvai pradėję apie juos kalbėti bei traukdami savo vidinius zombius lauk, sugriausime jų sistemą“, – teigia „Anties“ lyderis.

A. Kaušpėdas festivalio metu pateikė ne vieną receptą, kaip atpažinti ir kovoti su mus supančiais zombiais. Muzikanto teigimu, susirinkęs jaunimas noriai įsitraukė į diskusiją apie tai,  ar kovoje su zombiais pirmiausia ugdys savivertę, o galbūt imsis tautinės tapatybės klausimų.

Grupė „Antis“ ruošiasi didžiajai kovai su zombiais jau šių metų pabaigoje, kuomet savo gerbėjus pakvies į šventinius koncertus gruodžio 20 dieną Šiauliuose, gruodžio 29 dieną Vilniuje ir gruodžio 31 dieną Kaune.

Pranešimo vaizdo įrašas: http://tv.lrytas.lt/?id=14052544471403512713&sk=58?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

 

(Organizatorių archyvo nuotr. Aut. Rytis Šeškaitis)